Överlägg

Ljudböcker

Hmm, ljudböcker och SMS? Vad har de ens gemensamt? Absolut ingenting för att vara ärlig! Men du behöver din telefon för att skicka SMS, och vill du roa dig på annat sätt vill vi bara tipsa om denna populära sysselsättning. Ljudböcker har numera ett stort utbud att koppla av till eller lyssna på när du åker till jobbet, motionerar, städar eller när det passar dig. Det var inte så vanligt för 12-15 år sedan. Men idag är detta alternativ väl utbrett bland bokälskande svenskar.

Den ljudbok som räknas som den första kommersiella i Sverige har dock betydligt längre tid än så på nacken. Det var faktiskt så tidigt som 1986 som man gav ut Hans Alfredsons ”Lagens långa näsa” i lyssnarformat. Men det dröjde ända till 2006 innan HUI Research utnämnde ljudboken till årets julklapp. Så man kan nog säga att det som tog fart då har blivit ett folknöje idag. Nu har dessutom alla de stora leverantörerna provperioder där man kan lyssna på ljudböcker gratis.

Hitta rätt leverantör för dina ljudböcker

ljudböcker
Vem ska jag välja?

Här följer en genomgång av de största leverantörerna på området. Vänligen klicka på knappen eller texten om du vill prova på deras utbud:

Leverantör

Abonnemang (alla priser per månad)

Gratisperiod

BASIC

99 SEK

Lyssna 20 timmar/månad

STANDARD

149 SEK

Lyssna 100 timmar/månad

PREMIUM

199 SEK

Lyssna och läs obegränsat!

SILVER

139 SEK

GULD

169 SEK

FAMILJ

2 profiler

199 SEK

3 profiler

239 SEK

4 profiler

279 SEK*

UNLIMITED

1 vuxen+1 barn 179 SEK

FAMILY

2 vuxna+2 barn 228 SEK

FAMILY+

3 vuxna+3 barn 287 SEK

UNLIMITED=

Lyssna gratis 30 dagar!

FAMILY och FAMILY+=

Lyssna gratis 14 dagar!

BAS

1 profil

+valfri bok/månad

79 SEK

PREMIUM

1 profil

+lyssna/läs obegränsat

139 SEK

FAMILJ

3 profiler

+lyssna/läs obegränsat

229 SEK

*Samtliga abonnemang har obegränsad tillgång till lyssnande/läsande.

Några fördelar med ljudböcker

ljudböcker
För mycket skärmtid är inte bra.

Ljudböcker kan utgöra ett välbehövligt avbrott, eftersom vi dagligen bombarderas av skärmar som TV, datorer, bärbara datorer, surfplattor, smartphones med mera. Då kan det emellanåt vara bra att låta ögonen vila och öronen ta över i stället. Detta gäller både för barn och vuxna.

Du kan motionera, sitta i bilkö, städa med mera och utan problem samtidigt lyssna på en ljudbok. Det kan till och med vara så att en motionsrunda kan motiveras med möjligheten att lyssna på en bok! Bilkön blir till en trevlig stund av egentid i stället för en frustrerande väntan. Städningen går lätt som en plätt med rätt bok i örat. Listan över positiva exempel kan göras lång.

I och med att du kan lyssna till ljudböcker via din mobiltelefon så är den lätt att ta med och tar väldigt liten plats, oavsett vad du ska göra. Detsamma gäller det faktum att du kan ladda ned dina böcker i samma mobil när du exempelvis ska resa. En kompletterande pocketbok eller två tar inte så mycket plats i ditt bagage.

Fördelar i sociala sammanhang

Världen är stor och full av människor. Ofta är det dock så att många känner sig ganska ensamma emellanåt. Här kan ljudboken spela en roll: Behöver du en följeslagare på en resa? Fixat! Vill du lyssna till en vänlig röst som hjälper dig att sova? Klart! Eller är det bara så att du behöver lite sällskap i höstmörkret? Oavsett ålder eller situation så finns det alltid en passande ljudbok till hands!

ljudböcker
Lär dig lyssna och använd det socialt!

Man brukar alltid säga att ju mer man gör något desto bättre blir man på det. Här kan du förena både nöje och nytta. Nöjet att lyssna till fantastiska och spännande böcker medan ditt lyssnande blir bättre och bättre. Nyttan blir sedan att använda din förbättrade förmåga att lyssna på arbetet, med vänner och i vardagslivet. Win-win för alla helt enkelt!

Oavsett om du är på semester tillsammans med flera personer i en fjällstuga, eller har en rumskamrat på universitetet så kan du utan att störa någon annan lyssna på din bok. Tittar någon/några på TV? Det är lugnt. Du stör ingen. Mörkt? Inga problem. Bara att ta på sig lurarna och luta sig tillbaka. Vad du än stöter på så går det att anpassa sig.

Oavsett om du är på semester tillsammans med flera personer i en fjällstuga, eller har en rumskamrat på universitetet så kan du utan att störa någon annan lyssna på din bok. Tittar någon/några på TV? Det är lugnt. Du stör ingen. Mörkt? Inga problem. Bara att ta på sig lurarna och luta sig tillbaka. Vad du än stöter på så går det att anpassa sig.

Nyttan med ljudböcker och större läsupplevelse

För barn och ungdomar (eller vuxna för den delen!) kan ett effektivt sätt att lära sig språk vara att läsa och lyssna samtidigt. Detsamma gäller också vid inlärning av annan kunskap: I vissa fall är det så att somliga har lättare att ta till sig kunskap via lyssnande än läsande.

Ursprunget för ljudböcker var just att hjälpa personer med läsproblem som kunde bero på många olika orsaker. På senare år har de dock utvecklats till något för alla. Men tveklöst är det fortfarande så att ljudboken fyller en mycket viktig funktion vid svårigheter med det skriftspråket. Inte minst kanske för att upptäcka vilka böcker man gillar och på så sätt få en ingång till det skrivna ordet.

En berättare med inlevelse och känsla kan göra en bra bok helt magisk. Skulle du hitta en sådan bok är det bara att gratulera! Då kommer läsupplevelsen att bli något alldeles extra. För vissa ljudböcker är dessutom författaren och uppläsaren en och samma person. Det innebär att han/hon har klar en bild över hur karaktärer och själva historien ska vara.

Ljudboken är ett mycket bra sätt att återupptäcka de klassiska författarna som exempelvis William Golding, Lewis Carroll, J.D. Salinger med flera. En bra berättare kan dessutom förhöja och fördjupa din upplevelse. Även om du inte läst några av dessa böcker tidigare så prova gärna att lyssna på dem! Klassikerna i tryckt skrift kanske inte är för alla, men att lyssna på dem kan definitivt vara det.

Upphovsrätt © 2021 . Alla rättigheter förbehållna. | Intuitive child av Peter Wallman