Webbplatsens överlägg

Deklarera SMS

Att deklarera via SMS går alldeles utmärkt! För att kunna göra detta behöver du de koder som kommer med pappersdeklarationen. Observera också att du enbart kan godkänna din deklaration på detta sätt, det går inte att göra några ändringar.

Deklarera via SMS – Så här gör du

deklareraDet första steget är att kontrollera de uppgifter du har fått från din arbetsgivare, bank med mera så att dessa stämmer.

Nästa steg är att SMS:a ditt personnummer och din kod till 71144 för underskrift. Kom ihåg att göra ett mellanslag mellan personnumret och koden.

Exempel: ÅÅMMDDNNNN 99999999

Sedan inväntar du ett SMS som kommer i retur. Detta SMS bekräftar att du har deklarerat. Vänligen notera att det kan ta upp till 10 minuter innan du får svaret. Det är förstås en bra idé att spara den här bekräftelsen.

Fler sätt att lämna din deklaration

Deklarera genom att ringa

Precis som att deklarera via SMS börjar du med att kontrollera uppgifter från arbetsgivare, bank med mera så att de stämmer.

Sedan ringer du upp Skatteverket på nummer 020-567 100 (i utlandet +46 8 764 92 40). Nu är det bara att följa de inspelade instruktionerna som även finns på engelska.

Till sist inväntar du ett meddelande som kommer att läsas upp i telefonen. Detta meddelande bekräftar att din deklaration har kommit fram till Skatteverket. Meddelandet sparas så att möjligheten finns att ringa upp och höra det på nytt.

Pappersblanketten

Återigen så börjar man med att kontrollera alla uppgifter mot de du har fått från olika håll (arbetsgivare, bank med mera). Lägg till eller ändra saker som inte finns med eller är fel.

Glöm inte att skriva under blanketten innan du skickar den till Skatteverket!

Blanketten lägger du sedan på brevlådan till följande adress (hittar du även på blanketten!):

Skatteverket Inläsningscentralen
Inkomstdeklaration 1
FE 8000
107 75 Stockholm

Det går naturligtvis bra att lämna den personligen på något servicekontor också.

Appen

Här kan du använda e-legitimation (till exempel BankID) för att skriva under din deklaration. Saknar du en sådan går det också att använda de koder som följer med pappersdeklarationen. Du kan godkänna utan ändringar samt begära avdrag för resor till och från ditt jobb.

Det första du behöver göra är att ladda ned själva appen:

Iphone och Ipad

Betyg: 2,1 på drygt 400 recensioner

Android

Betyg: 4,0 på drygt 4 000 recensioner

När detta är gjort så blir nästa steg att logga in, antingen via din e-legitimation eller via din kod.

Öppna därefter din deklaration via appen och kontrollera så att alla uppgifter är korrekta (återigen från arbetsgivare, bank och så vidare).

Nu kan du godkänna din deklaration, med till exempel BankID eller din kod.

En kvittens skickas nu på att du har deklarerat. Denna är ditt bevis på att deklarationen är inlämnad.

E-tjänsten

Via denna tjänst kan du både godkänna deklarationen och göra ändringar. Det gäller exempelvis bilagor av olika slag, till exempel om du sålt en bostad eller aktier. E-tjänsten saknar dock mobilanpassning vilket betyder att den fungerar som allra bäst när du deklarerar via din dator.

Börja med att logga in i Inkomstdeklaration 1. Här kan du förstås använda både e-legitimation eller kod. Men – notera att om du behöver lämna in bilagor eller göra andra ändringar måste du använda dig av e-legitimationen för att bekräfta.

Väl inloggad hittar du hela din deklaration digitalt i e-tjänsten. Återigen bör du nu gå igenom de uppgifter som blivit inrapporterade från olika håll (arbetsgivare med mera).

Skulle det vara så att du behöver ändra i deklarationen eller lämna bilagor så går det bra via e-tjänsten. Ska du inte göra något av det nyss nämnda kan du fortsätta till nästa punkt. Vissa bilagor är redan ifyllda och andra kan du skapa själv, men ytterligare ett alternativ är att importera bilagor via fil. Vill du läsa mer om att lämna bilagor så kan du göra det här.

När allt sedan är färdigt så signerar du din deklaration med antingen din e-legitimation eller kod.

Du får efter detta omgående en kvittens som du bör spara som bevis på att du har deklarerat.

Upphovsrätt © 2024 . Alla rättigheter förbehållna. | Intuitive child av Peter Wallman