Webbplatsens överlägg

Bluff-SMS

Bluff – Tyvärr är det något som förekommer i alla sammanhang gällande datorer och smarta telefoner. SMS är förstås inte något undantag i det avseendet. När det gäller olika typer av bluff-meddelanden så finns det, först och främst, ett antal viktiga punkter att komma ihåg:

  1. Var mycket försiktig om du får SMS från avsändare du inte känner till. Kom ihåg att alltid kontrollera avsändaren för SMS:et. Det gäller speciellt då många bedragare försöker efterlikna företag och myndigheter för att invagga dig i falsk säkerhet.
  2. Du ska aldrig, i några sammanhang, lämna ifrån dig uppgifter som person-, konto eller kortnummer via SMS.
  3. Du ska aldrig överhuvudtaget lämna ut inloggningsuppgifter till bank eller Bank-ID. Det kan se ut som ett SMS kommer från din bank, men de skulle inte under några som helst omständigheter be dig om dessa uppgifter.
  4. Är du inte hundra procent säker på avsändaren ska du absolut inte klicka på länkar eller bilagor i meddelandet.
  5. Det har blivit mer och mer populärt att anordna tävlingar via SMS. Känner du inte till avsändaren ska du undvika att delta.
  6. Till sist: Ett erbjudande som låter för bra för att vara sant är med all sannolikhet en bluff!

Konkret exempel på SMS-bluff

bluff
Pass upp för okända bluffmakare!

Det kanske vanligaste exemplet på en SMS-bluff är de mängder av SMS som går ut i samband med Black Week eller julhandeln. Det handlar om outhämtade paket från PostNord, Schenker och så vidare. Klickar du på länken här så kan exempelvis nedladdning av appen FluBot starta. FluBot är en så kallad trojan som är ute efter att stjäla känslig information i din telefon.

Dessutom fungerar den så att den skickar ut fler SMS till din kontaktlista med liknande länkar. Om du skulle klicka på en sådan här länk finns uppenbar risk att någon i din vänkrets också drabbas. Sådana här utskick kan nå miljontals människor världen över. Det räcker med att var 10 000:e person klickar på länken för att bluffmakarna ska kunna tjäna grova pengar.

För att ytterligare strö salt i såren behöver de inte heller betala för SMS:en som blir utskickade. Det drabbar i stället de utsatta eftersom det är deras telefoner som skickar de nya meddelandena.

Upphovsrätt © 2024 . Alla rättigheter förbehållna. | Intuitive child av Peter Wallman