Webbplatsens överlägg

Bilregistret

Bilregistret är en annan användbar tjänst som du kan komma åt via SMS. Den är tämligen enkel att få tillgång till via Transportstyrelsens hemsida. Från startsidan väljer du bara “Fordon” och sedan SMS-tjänsten “Vem äger fordonet?”. Nu kan du på ett smidigt sätt få de ägaruppgifter du vill ha från bilregistret i ett SMS.

Så här gör du: Numret du ska använda är 71640. Hit skickar du sedan ett SMS innehållande det registreringsnummer som du vill kontrollera (till exempel MVP001). När detta är gjort så får du inom kort ett svar innehållande information om det fordon som har registreringsnumret.

bilregistret

Denna SMS-tjänst är kostnadsfri men eventuella operatörsavgifter från din mobiloperatör kan tillkomma.

Så här kan ett svars-SMS från bilregistret se ut

MVP001, PB

VOLVO V70 2.4

RÖD, 2018, ITRAFIK, 180130, HYRBIL

HYRBILSFIRMAN AB

STOCKHOLM

Teckenförklaringar

MVP001 = Registreringsnummer, kort och gott.

PB = Personbil. Det finns förstås även andra beteckningar: Lastbil (LB), släp, mc, moped, traktor, motorredskap (MRED), terrängvagn (TGV), terrängskoter (TGSK), terrängsläp (TGSL) och buss.

VOLVO V70 2.4 = Fabrikat och typ/modell.

RÖD = Fordonets färg (L=ljus, M=mörk).

Fordonsår = Årsmodell i första hand och i andra hand tillverkningsår, men skulle inget av båda tidigare nämnda alternativ fungera, finns därför ett tredjehandsalternativ: När fordonet för första gången togs i trafik.

Fordonsstatus = ITRAFIK/AVSTÄLLT/AVREGISTRERAT

HYRBIL = Om det finns speciella villkor som är relaterade till fordonet, till exempel: LEASING, KREDITKÖP, STULET, HYRBIL samt UTRYCKNING.

HYRBILSFIRMAN AB = Namnet på ägaren till fordonet.

STOCKHOLM = Ägarens postort.

Statusuppgifter = Visar huruvida fordonet är avregistrerat.

Transportstyrelsen

Transportstyrelsen är en statlig myndighet som lyder direkt under regeringen och därför tillhör Landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Denna myndighet finns idag på 12 orter där cirka 2 000 medarbetare arbetar, men tre orter svarar för den största delen av verksamheten: Borlänge, Norrköping och Örebro.

Själva syftet med myndighetens verksamhet är att verka för en hållbar utveckling samt skapa nytta och värde i samhället. Det gör man främst genom att arbeta utifrån de transport- och förvaltningspolitiska målen. Man tar fram regler och ger tillstånd samt kontrollerar hur dessa beslut efterlevs. För att sammanfatta så utgår man från ett flertal register (bland annat bilregistret) och arbetar sedan med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Upphovsrätt © 2024 . Alla rättigheter förbehållna. | Intuitive child av Peter Wallman