Bedrägeri via SMS har ökat vilket till och med myntat ett eget uttryck för detta: Smishing (se nedan). När det gäller olika typer av falska meddelanden så finns det, först och främst, ett antal viktiga punkter att komma ihåg:
- Var mycket försiktig om du får SMS från avsändare du inte känner till. Kom ihåg att alltid kontrollera avsändaren för SMS:et. Det gäller speciellt då många bedragare försöker efterlikna företag och myndigheter för att invagga dig i falsk säkerhet.
- Du ska aldrig, i några sammanhang, lämna ifrån dig uppgifter som person-, konto eller kortnummer via SMS.
- Du ska aldrig överhuvudtaget lämna ut inloggningsuppgifter till bank eller Bank-ID. Det kan se ut som ett SMS kommer från din bank, men de skulle inte under några som helst omständigheter be dig om dessa uppgifter.
- Är du inte hundra procent säker på avsändaren ska du absolut inte klicka på länkar eller bilagor i meddelandet.
- Det har blivit mer och mer populärt att anordna tävlingar via SMS. Känner du inte till avsändaren ska du undvika att delta.
- Till sist: Ett erbjudande som låter för bra för att vara sant är med all sannolikhet ett bedrägeri!
Smishing
Phishing är förmodligen inte helt obekant bedrägerimetod, där kriminella “fiskar” efter kontouppgifter med mera via e-post, för att kunna utnyttja dessa i eget syfte. Nu har en ny företeelse, smishing, uppstått där man också “fiskar” efter användbara uppgifter men via SMS.
Vi använder ofta mobilen när vi är på språng, vilket innebär att det ibland går snabbt när man svarar på meddelanden. Sedan är skärmen inte speciellt stor vilket skapar utrymme för att missförstå eller rent av missa vad som står i meddelandet. Dessutom är SMS en snabb kommunikationsform där folk i allmänhet vill svara så snart som möjligt.
En annan viktig aspekt är att vi tenderar att ha kontakt med de vi känner och litar på via SMS och appar. Jämfört med e-post, där vanan av olika spam-meddelanden är hög, så förväntar vi oss att SMS:en håller en högre standard och inte handlar om bedrägeri. Allt ovan gör att utrymmet för att bli lurad här är betydligt högre.
Om du har en Android-telefon så ökar risken ännu mer. Orsaken är att de kan vara mottagliga för skadlig programvara. Det beror på att Android har en öppen programvara vilket innebär att du kan ladda ned appar från 3:e part och inte bara Google Play-butiken. iOS-systemet (Apple) är däremot stängt vilket ökar säkerheten där.
Bedrägeri via smishing
Den mest vanliga smishing-metoden som de kriminella använder sig av är att du ska klicka på en länk i SMS:et. Länken leder i sin tur till en falsk hemsida (som dock ofta är snarlik den riktiga) där du ska lämna ifrån dig känsliga uppgifter eller logga in med Bank-ID. Kom ihåg att ingen seriös aktör skulle be dig om dessa uppgifter! En annan vanlig metod är att be dig installera en app med skadlig programvara (malware).
På senare tid har det också blivit vanligt att du får ett SMS med en beställning av något slag. Där finns även ett telefonummer att ringa vid frågor eller liknande. Om du ringer numret står brottslingarna redo för att försöka få dig att exempelvis logga in med ditt Bank-ID. På så sätt kan de sedan länsa dina konton.
Konkret exempel på bedrägeri via SMS
Det kanske vanligaste exemplet på ett bedrägeri via SMS är de mängder av meddelanden som går ut i samband med Black Week eller julhandeln. Det handlar om outhämtade paket från PostNord, Schenker och så vidare. Klickar du på länken här så kan exempelvis nedladdning av appen FluBot starta. FluBot är en så kallad trojan som är ute efter att stjäla känslig information i din telefon.
Dessutom fungerar den så att den skickar ut fler SMS till din kontaktlista med liknande länkar. Om du skulle klicka på en sådan här länk finns uppenbar risk att någon i din vänkrets också drabbas. Sådana här utskick kan nå miljontals människor världen över. Det räcker med att var 10 000:e person klickar på länken för att bluffmakarna ska kunna tjäna grova pengar.
För att ytterligare strö salt i såren behöver de inte heller betala för SMS:en som blir utskickade. Det drabbar i stället de utsatta eftersom det är deras telefoner som skickar de nya meddelandena.
Anmäl bedrägerier till 7726
Många mobiloperatörer har egna SMS-nummer där du kan anmäla bedrägeri via SMS. Men för att underlätta och förenkla för kunderna har man nu skapat ett eget nummer, 7726, där du kan anmäla bedrägerier. Syftet är förstås att samla alla misstänkta meddelanden på ett och samma ställe, vilket i sin tur leder till att fler bedrägerier upptäcks och alla operatörer kan agera samtidigt mot dessa aktörer.
Om du vill rapportera ett bedrägeri via SMS gör du så här: Vidarebefordra SMS:et till nummer 7726. När du knappar in dessa siffror motsvarar det ordet SPAM på knappsatsen. Numret är globalt etablerat för att rapportera just “bluff-SMS”. Med hjälp av detta kan operatörerna blockera de SMS vars avsikt är att lura människor.
Du kan läsa mer här.